-

CABINET PRIVAT Dr. Isac Eduard: Consultatia gratuita la prezentarea cu bilet de trimitere !
Buzau, Blvd. Unirii, Bl. B2.
TELEFON

miercuri, 9 iunie 2010

Gestalt terapia

Gestalt terapia este în primul rând o metoda de psihoterapie, insa ea isi gaseste aplicatii mai largi în diferite alte domenii, spre exemplu, în consiliere si dezvoltarea personală, în educatiei, în organizatii si chiar si în media - ne putem gândi aici, spre exemplu, la cum ne transmitem mesajele astfel încât ele să faciliteze un proces de vindecare si înnoire la nivelul communitătii.
Repere practice
Atunci când lucrăm în cabinet, aplicăm metoda Gestalt în terapie individuală, situatie în care suntem atenti la relatia si procesul care se dezvoltă între două persoane: pacientul si terapeutul, sau lucrăm cu grupuri, sau cu cupluri, sau cu copii si adolescenti si familiile acestora.  
Folosim, cand lucram, o serie intreaga de tehnici sau instrumente: dialogul, experimentarea, jocul de rol, exprimarea artistica, si multe altele -  si uneori,  in mod gresit, gestalt terapia este confundata cu aceste tehnici; însă in realitate, ele nu ocupa decat un loc secundar. Pentru că cea mai importantă tehnică, sau cel mai important instrument in gestalt rămâne terapeutul insusi, modul în care este el, si includem aici, pe langa indelungata sa formare profesionala, si partea lui umana, umanitatea lui. Miezul si inima terapiei gestalt este relatia dintre terapeut si persoana cu care el lucreaza si procesul complex, care se dezvolta intre ei. Un aspect particular, e că lucrăm foarte mult pe vise, ele sunt adevarate harti ale psihicului sau un fel de ecografii, care ne arata etapa de dezvoltare prin care trece sufletul nostru intr-un anumit moment. 
Repere teoretice
Din punct de vedere teoretic, ne sprijinim foarte mult pe teoria câmpului, conform căreia, nici un element nu există izolat, si totul se află în interactiune si interdependentă. Pe de o parte suntem influetati de ce este in exterior, pe de alta parte influentam noi insine exteriorul, ceea ce aduce dupa sine o dubla responsabilitate : pentru modul in care actionam sau nu actionam in exterior si, de asemenea, responsabilitatea pentru propria viata, ce sens ii dam.
O alta parte a teoriei se refera la cum modul în care intram in contact cu noi insine, cu ceilalti si cu mediul, sau cum dimpotrivă ne aparam de acest contact si, in cele din urma, de viata.
Iar o altă parte specifică a teoriei se referă la modul în care stabilim relatii. Ne sprijinim aici foarte mult pe ideile lui Martin Buber, care pe la 1923, a scris un eseu celebru, Ich und Du, Eu si Tu. M.B ne vorbeste despre doua tipuri de relatii: relatii de tip Ich – Es sau Eu – Obiect si relatia de tip Ich – Du, Eu – Tu sau Eu – Fiin.
Relatia de tip Eu – obiect este cea în care avem asteptări de la celălalt si avem reprezentări despre el, el trebuie să fie într-un anumit fel pentru noi, practic, nu-l vedem ca fiintă, se află acolo asemenea unui obiect pentru a ne îndeplini nevoile.
Relatia de tip Eu – Tu, este o intalnire semnificativa intre doua fiinte, care se vad una pe cealalta, pentru ca nu au reprezentari, tipare, asteptari. Intre ele se stabileste un dialog, si nu un monolog, ca in primul caz. Ramanand deschisi catre acest tip de relatie,  spune Martin Buber, eventual Dumnezeu va veni catre noi. 
Aplicatii, noi teme
În ultimul timp, se vorbeste foarte mult in gestalt despre o nouă temă: terapia, dincolo de cabinetul privat”, cum putem aplica gestalt terapia la nivelul mai larg al comunitatii, cum putem facilita dialogul sau cum putem media conflicte. Spre exemplu, atunci cand aplicam aceasta metoda in context organizational una dintre preocupari este cum putem ajunge sa fim noi insine, sa ne aducem pe noi cu tot ceea ce suntem, in orice context, inclusiv la locul de munca, sau invers cum putem face din locul nostru de munca sau din organizatia in care lucram un mediu potrivit pentru spiritul uman.   

Carmen Bayer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu